Moja grecka kuchnia. Przepisy z tawerny i kambuza
Morski kącik kulinarny - Moja grecka kuchnia. Przepisy z tawerny i kambuza

Autor: Piotr Kasperaszek
Okładka: twarda
Format: 20 x 25,5 cm
Liczba stron: 224
Rok wydania: 2017
ISBN: 978-83-946425-7-0
Słońce, błękit morza, przyjaźni i otwarci ludzie – Grecja. Do tego przepyszne jedzenie, czyli ryby, owoce morza, warzywa i mięsa. Oparta na prostych przepisach kuchnia, której tajemnicą są świeże, doskonale dobrane składniki i aromaty ziół. A do tego wspaniałe wina.
Autor Mojej greckiej kuchni, kapitan Piotr Kasperaszek, jest żeglarzem, wielbicielem dobrego jedzenia i sztuki kulinarnej. Od przeszło dwudziestu pięciu lat przemierza greckie wody. W tym czasie odwiedził setki portów i wysp. W tawernianych kuchniach i domach przyjaciół poznał tajniki przekazywanych z pokolenia na pokolenie receptur. Przetestował je wszystkie, najczęściej w jachtowej kuchni – kambuzie, gotując dla pływających z nim załóg.
W książce znajdziecie przepisy zarówno na dania najpopularniejsze, jak i te mniej znane, o różnym stopniu trudności. Dowiecie się z niej, czym zastąpić niektóre składniki, jeśli byłyby nie do dostania w waszym sklepie. Poznacie zwyczaje kulinarne Greków i poszerzycie wiedzę o ich ulubionych trunkach. A galaktobureko stanie się waszym ulubionym deserem.