Słońce, błękit morza, przyjaźni i otwarci ludzie – Grecja. Do tego przepyszne jedzenie, czyli ryby, owoce morza, warzywa i mięsa. Oparta na prostych przepisach kuchnia, której tajemnicą są świeże, doskonale dobrane składniki i aromaty ziół. A do tego wspaniałe wina.
Autor Mojej greckiej kuchni, kapitan Piotr Kasperaszek, jest żeglarzem, wielbicielem dobrego jedzenia i sztuki kulinarnej. Od przeszło dwudziestu pięciu lat przemierza greckie wody. W tym czasie odwiedził setki portów i wysp. W tawernianych kuchniach i domach przyjaciół poznał tajniki przekazywanych z pokolenia na pokolenie receptur. Przetestował je wszystkie, najczęściej w jachtowej kuchni – kambuzie, gotując dla pływających z nim załóg.
W książce znajdziecie przepisy zarówno na dania najpopularniejsze, jak i te mniej znane, o różnym stopniu trudności. Dowiecie się z niej, czym zastąpić niektóre składniki, jeśli byłyby nie do dostania w waszym sklepie. Poznacie zwyczaje kulinarne Greków i poszerzycie wiedzę o ich ulubionych trunkach. A galaktobureko stanie się waszym ulubionym deserem.
- Autor
- Piotr Kasperaszek
- Oprawa
- twarda
- Format
- 20 x 25,5 cm
- Liczba stron
- 224
- Rok wydania
- 2017
- ISBN
- 978-83-946425-7-0
PRZEKĄSKI
Śniadanie
Jajka ze śmietaną, specjał z Krety avgá me anthόgala (stka)
Jajecznica z serem feta avgá me strapacada me féta
Omlet grecki avgá omeleta me domáta, féta
Omlet kreteński sfungato
Ciasto szpinakowe spanak++pita
Ciasto serowe triόpita
Ciasto z kremem i cynamonem bougasta
Kolacja
Smażone plasterki cukinii kolokithákia tiganitá
Kotleciki z cukinii kolokithokeftéses
Kwiaty cukinii smażone w cieście kolokithoanthi tiganit
Kotleciki z ciecierzycy revithokeftédes
Kotleciki z oregano riganokeftédes
Kotleciki z sera triokeftédes
Smażony ser saganáki trri
Smażone plasterki bakłażana melitzánes tiganités
Smażona papryka piperies tiganités
Pasty
Pasta z grochu fáva
Pasta czosnkowa z ziemniakami i chlebem skordaliá
Pasta z bakłażana melitzanosaláta
Pasta serowa triofateri
Dip jogurtowo-czosnkowy tzatziki
Sałatki
Wiejska grecka sałatka horiátiki
Sałatka z gotowanej fasolki szparagowej fasolákia saláta
Sałatka z gotowanej fasoli fasolákia kserá saláta
Sałatka z gotowanego kalafiora kunupidi saláta
Sałatka z gotowanych buraków pantzária saláta
Sałatka z pomidorów z dodatkiem tuńczyka tonosaláta
Sałatka z ośmiornicy chtapόdi saláta
Sery
Oliwa, oliwki
Pistacje
DANIA GŁÓWNE
Owce morza
Krewetki zapiekane w sosie pomidorowym z fetą garides saganáki
Małże (mule) zapiekane w sosie pomidorowym z fetą midia saganáki
Grecka zupa rybna kakaviá
Grilowana ośmiornica chtapόdi scháras
Smażone krewetki garides tiganiá
Smażone kalmary kalamarákia tiganitá
Ryż z owocami morza piláfi me thalasiná
Gulasz z ośmiornicy chtapόdi stifádo
Mięso
Grecki gulasz wieprzowy hirino stifádo
Musaka mousakás
Zapiekanka z mielonym mięsem w bakłażanie papoutsákia
Kulki mięsne keftédes
Cielęcina duszona sofrito
Szaszłyk grecki Souvláki
Grilowane żeberka jagnięce paidákia arnisia scháras
Zapiekanka z makaronem i mielonym mięsem pastitso
Cielęcina duszona z makaronem pastitso
Kurczak z cytryną kotόpula lemonáto
Mięso pieczone w papierze pergaminowym kléftoko
Warzywa
Zapiekane warzywa briám fumú (briámi)
Pizza po grecku pitsa me domáta féta
Zupa z ciecierzycy revithia
Ryż ze szpinakiem spanakόrizo
Przyprawy
Karob
Mastyks
Kumkwat z Kerkysy
DESERY
Baklawa baklawás
Chałwa halwás
Galaktoboúrenko
Melomakárona
Kurabiédes
Jogurt z miodem giaoúrti me méli
Kawa
Kawa po grecku ellinikό kafé
Kawa mrożona frappé
Wino
Inne greckie alkohole
Ikaria
Greckie święta
PRZEPISY PODSTAWOWE
Sos beszamelowy behcamél
Ciasto filo phyllo
Zdjęcia z podróży
Indeks alfabetyczny
Indeks rzeczowy
Piotr Kasperaszek pływa jachtem po wodach Grecji od 25 lat i zasłużenie zyskał sobie status eksperta w sprawach żeglowania po tych akwenach. Jego pierwsza książka Grecja. Najlepsze trasy dla żeglarzy otrzymała dwie bardzo prestiżowe nagrody: Nagrodę redakcji Żagli im. Leonida Teligi oraz Nagrodę Magellana „Magazynu literackiego KSIĄŻKI” w konkursie „Najlepsze publikacje turystyczne roku 2015”.
Jest również wielbicielem dobrego jedzenia i sztuki kulinarnej.

Dostawa
Oferujemy kilka możliwych sposobów dostawy pod adresy zlokalizowane na terenie Polski.
Jeżeli zamówienie ma być dostarczone pod adres zagraniczny, prosimy o kontakt przez e-mail lub telefonicznie. Każda wysyłka zagraniczna jest wyceniana indywidualnie.
Wysyłki są realizowane w ciągu 1 dnia roboczego od momentu zaksięgowania na naszym koncie płatności za zamówienie.
Zamówienia pobraniowe oraz złożone i opłacone (Przelewy 24) do godziny 12:00 dnia roboczego zostaną wysłane tego samego dnia.
Zamówienia złożone i opłacone po godzinie 12:00 zostaną wysłane następnego dnia roboczego.
W przypadku przelewów tradycyjnych za godzinę opłacenia uznaje się godzinę zaksięgowania przelewu na naszym koncie.

ORLEN paczka
Jeden z najtańszych sposobów dostawy zamówionego towaru. Odbiór odbywa się we wskazanym przez zamawiającego punkcie odbioru - z reguły kiosku RUCHu.
Aby skorzystać z tej formy wysyłki, konieczne jest podanie numeru telefonu komórkowego odbiorcy przesyłki, gdyż na wskazany numer telefonu przewoźnik wysyła w formie wiadomości SMS kod konieczny do odbioru paczki.
Przewoźnik gwarantuje dostawę do wybranego punktu odbioru w czasie do 5 dni roboczych od dnia wysyłki.

PACZKOMATY INPOST
Jeden z najtańszych i najszybszych sposobów dostawy zamówionego towaru. Odbiór odbywa się we wskazanym przez zamawiającego punkcie odbioru - paczkomacie inpost.
Aby skorzystać z tej formy wysyłki konieczne jest podanie numeru telefonu komórkowego odbiorcy przesyłki, gdyż na wskazany numer telefonu przewoźnik wysyła w formie wiadomości SMS kod konieczny do odbioru paczki. Przesyłka z reguły trafia do paczkomatu odbiorcy w następnym dniu roboczym po dniu wysyłki.
Poczta Polska
Za pośrednictwem Poczty Polskiej wysyłamy zamówienia jako listy polecone priorytetowe lub paczki (paczka priorytetowa, paczka ekonomiczna, Kurier 48).
Koszt przesyłki zależy od ilości zamówionych produktów, ich masy i gabarytów.
Przesyłki ekonomiczne
Najtańsze są przesyłki ekonomiczne, niestety czas doręczenia jest w tym przypadku najdłuższy. Poczta Polska deklaruje, że przewidywany termin realizacji usługi to 3 dni robocze po dniu nadania.
Przesyłki priorytetowe
Zdecydowanie lepszą opcją jest przesyłka priorytetowa. W tym przypadku Poczta Polska deklaruje, że przewidywany termin realizacji usługi to następny dzień roboczy po dniu nadania.

DHL Parcel Polska
Jeden z najszybszych i najpewniejszych sposobów dostawy bezpośrednio pod wskazany adres (door-to-door).
Przewoźnik gwarantuje dostawę do końca następnego dnia roboczego. W przypadku zamówień wysyłanych w piątek – będzie tym dniem poniedziałek.