Moja grecka kuchnia. Przepisy z tawerny i kambuza
zoom_out_map
chevron_left chevron_right

Moja grecka kuchnia. Przepisy z tawerny i kambuza

Autor: Piotr Kasperaszek
Okładka: twarda
Format: 20 x 25,5 cm
Liczba stron: 224
Rok wydania: 2017
ISBN: 978-83-946425-7-0

59,90 zł (brutto) 57,05 zł (netto)
Brutto
check w magazynie

Słońce, błękit morza, przyjaźni i otwarci ludzie – Grecja. Do tego przepyszne jedzenie, czyli ryby, owoce morza, warzywa i mięsa. Oparta na prostych przepisach kuchnia, której tajemnicą są świeże, doskonale dobrane składniki i aromaty ziół. A do tego wspaniałe wina.

Autor Mojej greckiej kuchni, kapitan Piotr Kasperaszek, jest żeglarzem, wielbicielem dobrego jedzenia i sztuki kulinarnej. Od przeszło dwudziestu pięciu lat przemierza greckie wody. W tym czasie odwiedził setki portów i wysp. W tawernianych kuchniach i domach przyjaciół poznał tajniki przekazywanych z pokolenia na pokolenie receptur. Przetestował je wszystkie, najczęściej w jachtowej kuchni – kambuzie, gotując dla pływających z nim załóg.

W książce znajdziecie przepisy zarówno na dania najpopularniejsze, jak i te mniej znane, o różnym stopniu trudności. Dowiecie się z niej, czym zastąpić niektóre składniki, jeśli byłyby nie do dostania w waszym sklepie. Poznacie zwyczaje kulinarne Greków i poszerzycie wiedzę o ich ulubionych trunkach. A galaktobureko stanie się waszym ulubionym deserem.

00-1440
Autor
Piotr Kasperaszek
Oprawa
twarda
Format
20 x 25,5 cm
Liczba stron
224
Rok wydania
2017
ISBN
978-83-946425-7-0

PRZEKĄSKI
Śniadanie
    Jajka ze śmietaną, specjał z Krety avgá me anthόgala (stka)
    Jajecznica z serem feta avgá me strapacada me féta
    Omlet grecki avgá omeleta me domáta, ta
    Omlet kreteński sfungato
    Ciasto szpinakowe spanak++pita
    Ciasto serowe triόpita
    Ciasto z kremem i cynamonem bougasta
Kolacja
   Smażone plasterki cukinii kolokithákia tiganitá
   Kotleciki z cukinii kolokithokeftéses
    Kwiaty cukinii smażone w cieście
kolokithoanthi tiganit
    Kotleciki z ciecierzycy revithokeftédes
    Kotleciki z oregano riganokeftédes
    Kotleciki z sera trio
keftédes
    Smażony ser sagan
áki trri
    Smażone plasterki bakłażana melitzánes tiganités
    Smażona papryka piperies tiganités
Pasty
    Pasta z grochu f
áva
    Pasta czosnkowa z ziemniakami i chlebem skordaliá
    Pasta z bakłażana melitzanosal
áta
    Pasta serowa triofateri
    Dip jogurtowo-czosnkowy tzatziki
Sałatki
    Wiejska grecka sałatka hori
átiki
    Sałatka z gotowanej fasolki szparagowej fasol
ákia saláta
    Sałatka z gotowanej fasoli fasolákia kserá saláta
    Sałatka z gotowanego kalafiora kunupidi saláta
    Sałatka z gotowanych buraków pantzária saláta
    Sałatka z pomidorów z dodatkiem tuńczyka tonosaláta
    Sałatka z ośmiornicy chtapόdi saláta
Sery
Oliwa, oliwki
Pistacje

DANIA GŁÓWNE
Owce morza
    Krewetki zapiekane w sosie pomidorowym z fetą garides saganáki
    Małże (mule) zapiekane w sosie pomidorowym z fetą midia
saganáki
    Grecka zupa rybna kakavi
á
    Grilowana ośmiornica chtap
όdi scháras
    Smażone krewetki
garides tiganiá
    Smażone kalmary kalamar
ákia tiganitá
    Ryż z owocami morza pil
áfi me thalasiná
    Gulasz z ośmiornicy
chtapόdi stifádo
Mięso
    Grecki gulasz wieprzowy hirino
stifádo
    Musaka mousak
ás
    Zapiekanka z mielonym mięsem w bakłażanie papouts
ákia
    Kulki mięsne keft
édes
    Cielęcina duszona sofrito
    Szaszłyk grecki Souvl
áki
    Grilowane żeberka jagnięce paid
ákia arnisia scháras
    Zapiekanka z makaronem i mielonym mięsem pastitso
    Cielęcina duszona z makaronem
pastitso
    Kurczak z cytryną kot
όpula lemonáto
    Mięso pieczone w papierze pergaminowym kl
éftoko
Warzywa
    Zapiekane warzywa bri
ám fumú (briámi)
    Pizza po grecku pitsa me dom
áta ta
    Zupa z ciecierzycy revithia
    Ryż ze szpinakiem spanak
όrizo
Przyprawy
Karob
Mastyks
Kumkwat z Kerkysy

DESERY
     Baklawa baklaw
ás
     Chałwa halw
ás
     Galaktobo
úrenko
     Melomak
árona
     Kurabi
édes
    Jogurt z miodem giaoúrti me méli
Kawa
    Kawa po grecku ellinikό kaf
é
    Kawa mrożona frapp
é
Wino
Inne greckie alkohole
Ikaria
Greckie święta

PRZEPISY PODSTAWOWE
    Sos beszamelowy behcam
él
    Ciasto filo phyllo
Zdjęcia z podróży
Indeks alfabetyczny
Indeks rzeczowy

Piotr Kasperaszek pływa jachtem po wodach Grecji od 25 lat i zasłużenie zyskał sobie status eksperta w sprawach żeglowania po tych akwenach. Jego pierwsza książka Grecja. Najlepsze trasy dla żeglarzy otrzymała dwie bardzo prestiżowe nagrody: Nagrodę redakcji Żagli im. Leonida Teligi oraz Nagrodę Magellana „Magazynu literackiego KSIĄŻKI” w konkursie „Najlepsze publikacje turystyczne roku 2015”.
Jest również wielbicielem dobrego jedzenia i sztuki kulinarnej.

Rodzaje dostawy

Dostawa

Oferujemy kilka możliwych sposobów dostawy pod adresy zlokalizowane na terenie Polski.
Jeżeli zamówienie ma być dostarczone pod adres zagraniczny, prosimy o kontakt przez e-mail lub telefonicznie. Każda wysyłka zagraniczna jest wyceniana indywidualnie.

Wysyłki są realizowane w ciągu 1 dnia roboczego od momentu zaksięgowania na naszym koncie płatności za zamówienie.
Zamówienia pobraniowe oraz złożone i opłacone (Przelewy 24) do godziny 12:00 dnia roboczego zostaną wysłane tego samego dnia.
Zamówienia złożone i opłacone po godzinie 12:00 zostaną wysłane następnego dnia roboczego.

W przypadku przelewów tradycyjnych za godzinę opłacenia uznaje się godzinę zaksięgowania przelewu na naszym koncie.

PACZKA W RUCHU

Paczka w ruchu

Jeden z najtańszych sposobów dostawy zamówionego towaru. Odbiór odbywa się we wskazanym przez zamawiającego punkcie odbioru - z reguły kiosku RUCHu.

Aby skorzystać z tej formy wysyłki konieczne jest podanie numeru telefonu komórkowego odbiorcy przesyłki, gdyż na wskazany numer telefonu przewoźnik wysyła w formie wiadomości SMS kod konieczny do odbioru paczki.

Przewoźnik gwarantuje dostawę do wybranego punktu odbioru w czasie do 5 dni roboczych od dnia wysyłki.

PACZKOMATY INPOST

PACZKOMATY INPOST

Jeden z najtańszych i najszybszych sposobów dostawy zamówionego towaru. Odbiór odbywa się we wskazanym przez zamawiającego punkcie odbioru - paczkomacie inpost.

Aby skorzystać z tej formy wysyłki konieczne jest podanie numeru telefonu komórkowego odbiorcy przesyłki, gdyż na wskazany numer telefonu przewoźnik wysyła w formie wiadomości SMS kod konieczny do odbioru paczki.

Przesyłka z reguły trafia do paczkomatu odbiorcy w następnym dniu roboczym po dniu wysyłki.

Poczta Polska

Poczta Polska

Za pośrednictwem Poczty Polskiej wysyłamy zamówienia jako listy polecone priorytetowe lub paczki (paczka priorytetowa, paczka ekonomiczna, Kurier 48).
Koszt przesyłki zależy od ilości zamówionych produktów, ich masy i gabarytów.

Przesyłki ekonomiczne

Najtańsze są przesyłki ekonomiczne, niestety czas doręczenia jest w tym przypadku najdłuższy. Poczta Polska deklaruje, że przewidywany termin realizacji usługi to 3 dni robocze po dniu nadania.

Przesyłki priorytetowe

Zdecydowanie lepszą opcją jest przesyłka priorytetowa. W tym przypadku Poczta Polska deklaruje, że przewidywany termin realizacji usługi to następny dzień roboczy po dniu nadania.

Kurier DHL

DHL Parcel Polska

Jeden z najszybszych i najpewniejszych sposobów dostawy bezpośrednio pod wskazany adres (door-to-door).

Przewoźnik gwarantuje dostawę do końca następnego dnia roboczego. W przypadku zamówień wysyłanych w piątek – będzie tym dniem poniedziałek.

Może także Cię zainteresuje