Używamy plików cookies i podobnych technologii, by dostosować ten serwis do potrzeb użytkowników i w celach statystycznych. W przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Brak zmiany tych ustawień oznacza akceptację dla stosowanych cookies zamknij
Moja grecka kuchnia. Przepisy z tawerny i kambuza

Moja grecka kuchnia. Przepisy z tawerny i kambuza

59,90 zł

Autor: Piotr Kasperaszek
Okładka: twarda
Format: 20 x 25,5 cm
Liczba stron: 224
Rok wydania: 2017
ISBN: 978-83-946425-7-0

Ilość

 

 

 

Słońce, błękit morza, przyjaźni i otwarci ludzie – Grecja. Do tego przepyszne jedzenie, czyli ryby, owoce morza, warzywa i mięsa. Oparta na prostych przepisach kuchnia, której tajemnicą są świeże, doskonale dobrane składniki i aromaty ziół. A do tego wspaniałe wina.

Autor Mojej greckiej kuchni, kapitan Piotr Kasperaszek, jest żeglarzem, wielbicielem dobrego jedzenia i sztuki kulinarnej. Od przeszło dwudziestu pięciu lat przemierza greckie wody. W tym czasie odwiedził setki portów i wysp. W tawernianych kuchniach i domach przyjaciół poznał tajniki przekazywanych z pokolenia na pokolenie receptur. Przetestował je wszystkie, najczęściej w jachtowej kuchni – kambuzie, gotując dla pływających z nim załóg.

W książce znajdziecie przepisy zarówno na dania najpopularniejsze, jak i te mniej znane, o różnym stopniu trudności. Dowiecie się z niej, czym zastąpić niektóre składniki, jeśli byłyby nie do dostania w waszym sklepie. Poznacie zwyczaje kulinarne Greków i poszerzycie wiedzę o ich ulubionych trunkach. A galaktobureko stanie się waszym ulubionym deserem.

00-1440

Dane ogólne

Autor
Piotr Kasperaszek
Oprawa
twarda
Format
20 x 25,5 cm
Liczba stron
224
Rok wydania
2017
ISBN
978-83-946425-7-0

PRZEKĄSKI
Śniadanie
    Jajka ze śmietaną, specjał z Krety avgá me anthόgala (stka)
    Jajecznica z serem feta avgá me strapacada me féta
    Omlet grecki avgá omeleta me domáta, ta
    Omlet kreteński sfungato
    Ciasto szpinakowe spanak++pita
    Ciasto serowe triόpita
    Ciasto z kremem i cynamonem bougasta
Kolacja
   Smażone plasterki cukinii kolokithákia tiganitá
   Kotleciki z cukinii kolokithokeftéses
    Kwiaty cukinii smażone w cieście
kolokithoanthi tiganit
    Kotleciki z ciecierzycy revithokeftédes
    Kotleciki z oregano riganokeftédes
    Kotleciki z sera trio
keftédes
    Smażony ser sagan
áki trri
    Smażone plasterki bakłażana melitzánes tiganités
    Smażona papryka piperies tiganités
Pasty
    Pasta z grochu f
áva
    Pasta czosnkowa z ziemniakami i chlebem skordaliá
    Pasta z bakłażana melitzanosal
áta
    Pasta serowa triofateri
    Dip jogurtowo-czosnkowy tzatziki
Sałatki
    Wiejska grecka sałatka hori
átiki
    Sałatka z gotowanej fasolki szparagowej fasol
ákia saláta
    Sałatka z gotowanej fasoli fasolákia kserá saláta
    Sałatka z gotowanego kalafiora kunupidi saláta
    Sałatka z gotowanych buraków pantzária saláta
    Sałatka z pomidorów z dodatkiem tuńczyka tonosaláta
    Sałatka z ośmiornicy chtapόdi saláta
Sery
Oliwa, oliwki
Pistacje

DANIA GŁÓWNE
Owce morza
    Krewetki zapiekane w sosie pomidorowym z fetą garides saganáki
    Małże (mule) zapiekane w sosie pomidorowym z fetą midia
saganáki
    Grecka zupa rybna kakavi
á
    Grilowana ośmiornica chtap
όdi scháras
    Smażone krewetki
garides tiganiá
    Smażone kalmary kalamar
ákia tiganitá
    Ryż z owocami morza pil
áfi me thalasiná
    Gulasz z ośmiornicy
chtapόdi stifádo
Mięso
    Grecki gulasz wieprzowy hirino
stifádo
    Musaka mousak
ás
    Zapiekanka z mielonym mięsem w bakłażanie papouts
ákia
    Kulki mięsne keft
édes
    Cielęcina duszona sofrito
    Szaszłyk grecki Souvl
áki
    Grilowane żeberka jagnięce paid
ákia arnisia scháras
    Zapiekanka z makaronem i mielonym mięsem pastitso
    Cielęcina duszona z makaronem
pastitso
    Kurczak z cytryną kot
όpula lemonáto
    Mięso pieczone w papierze pergaminowym kl
éftoko
Warzywa
    Zapiekane warzywa bri
ám fumú (briámi)
    Pizza po grecku pitsa me dom
áta ta
    Zupa z ciecierzycy revithia
    Ryż ze szpinakiem spanak
όrizo
Przyprawy
Karob
Mastyks
Kumkwat z Kerkysy

DESERY
     Baklawa baklaw
ás
     Chałwa halw
ás
     Galaktobo
úrenko
     Melomak
árona
     Kurabi
édes
    Jogurt z miodem giaoúrti me méli
Kawa
    Kawa po grecku ellinikό kaf
é
    Kawa mrożona frapp
é
Wino
Inne greckie alkohole
Ikaria
Greckie święta

PRZEPISY PODSTAWOWE
    Sos beszamelowy behcam
él
    Ciasto filo phyllo
Zdjęcia z podróży
Indeks alfabetyczny
Indeks rzeczowy

Piotr Kasperaszek pływa jachtem po wodach Grecji od 25 lat i zasłużenie zyskał sobie status eksperta w sprawach żeglowania po tych akwenach. Jego pierwsza książka Grecja. Najlepsze trasy dla żeglarzy otrzymała dwie bardzo prestiżowe nagrody: Nagrodę redakcji Żagli im. Leonida Teligi oraz Nagrodę Magellana „Magazynu literackiego KSIĄŻKI” w konkursie „Najlepsze publikacje turystyczne roku 2015”.
Jest również wielbicielem dobrego jedzenia i sztuki kulinarnej.

Ten produkt nie ma jeszcze dodanych opinii

Może także Cię zainteresuje

Książki

Książki