Używamy plików cookies i podobnych technologii, by dostosować ten serwis do potrzeb użytkowników i w celach statystycznych. W przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Brak zmiany tych ustawień oznacza akceptację dla stosowanych cookies zamknij
Sushi i sashimi. Wyd. 2
  • Sushi i sashimi. Wyd. 2

Sushi i sashimi. Wyd. 2

34,90 zł

Autor: Rosalba Gioffre, Kuroda Keisuke
Okładka: miękka
Format: 22,2 x 23,8 cm
Liczba stron: 90
Rok wydania: 2012
ISBN: 978-83-7773-030-0

Ilość

 

 

 

Te wyszukane orientalne dania to dzieła sztuki. Lekki ryż, surowa, marynowana bądź lekko podgrzana ryba i szereg innych składników składają się na japońską kulinarną perfekcję.
W książce tej przybliżono historię sushi: podano informacje o mistrzach przyrządzania tych potraw i o powstaniu barów sushi. Omówiono wszystkie główne składniki, przyprawy i przybory kuchenne niezbędne do przygotowania tych dań. Opisano sposób ich jedzenia oraz tradycyjne napoje serwowane do sushi - saké i herbatę japońską CHA podawaną i pitą według specjalnego ceremoniału. W poradniku tym najwięcej uwagi poświęcono sposobom przygotowywania sushi - od gotowania ryżu i krojenia ryb po wykonywanie ozdób z warzyw. Przepisy na przygotowanie różnych rodzajów sushi i sashimi są proste i czytelne, a na pięknych, kolorowych zdjęciach przedstawiono poszczególne etapy sporządzania tych potraw. Dzięki temu każdy może samodzielnie zrobić te japońskie specjały.

SPIS TREŚCI:

Kuchnia japońska - filozofia i tradycja
Sushi i sashimi - tysiącletnia sztuka
Mistrz sushi - trudna profesja
Sztuka teatralna - sushi bar
Składniki - przyprawy i sosy
Profesjonalne przybory
Jedzenie po japońsku - harmonia i styl
Co do picia - od rytuału do stołu
Ryż sushi - przygotowanie
Biała ryba - przygotowanie
Mątwy i homary - przygotowanie
Bukiet jarzyn
Podstawowe techniki
Przepisy (na 4 porcje)

  • Nighiri z okonia morskiego

  • Nighiri z tuńczyka i łososia

  • Nighiri z makreli

  • Nighiri z homarów

  • Nighiri z ośmiornicy

  • Nighiri z mątwy

  • Nighiri z omletu

  • Gunkanmaki

  • Futomaki

  • Hosomaki

  • Uramaki

  • Temaki

  • Oshisushi

  • Bousushi

  • Gomokusushi

  • Chakinsushi

  • Sashimi z dorady prawdziwej

  • Sashimi z mątwy

  • Sashimi mix

  • Maguro no shimofuri

  • Aji no tataki

  • Katsuo no tataki

  • Inne dania kuchni japońskiej

  • Tempura

  • Sunomono

  • Yakitori

  • Maguro no tsukeage

  • Asari no sakamushi

  • Misoshiru

    Indeks potraw

E6-380

Dane ogólne

Autor
Rosalba Gioffre, Kuroda Keisuke
Oprawa
miękka
Format
22,2 x 23,8 cm
Liczba stron
90
Rok wydania
2012
ISBN
978-83-7773-030-0

Ten produkt nie ma jeszcze dodanych opinii

Książki

Książki