Higiena w przetwórstwie spożywczym i usługach
zoom_out_map
chevron_left chevron_right

Higiena w przetwórstwie spożywczym i usługach

Autor: Izabela Steinka
Okładka: miękka
Format: 17 x 24 cm
Liczba stron: 101
Rok wydania: 2007
ISBN: 978-83-7421-022-5

22,00 zł (brutto) 20,95 zł (netto)
Brutto
check w magazynie

Higiena żywności jest nauką, której zadaniem jest identyfikacja możliwie wszystkich zanieczyszczeń obecnych w środkach spożywczych związków, powstających w wyniku interakcji chemicznych oraz substancji biogennych o właściwościach anty- lub prozdrowotnych. Ponadto zajmuje się również definiowaniem procesów przeciwdziałających niekorzystnemu wpływowi składników żywności na organizm ludzki. Higiena żywienia ocenia wpływ diety na stan zdrowia konsumenta.
Wspomnianą problematykę porusza podręcznik Izabeli Steinki pt. „Higiena w przetwórstwie spożywczym i usługach”. W 18 rozdziałach m.in. charakteryzuje żywność jako źródło zagrożeń zdrowotnych oraz składniki żywności i zanieczyszczeń istotnych w kształtowaniu jakości higienicznej, podkreślając wpływ technologii wytwarzania na bezpieczeństwo żywności. Omawia także zagrożenia zdrowotne związane z różnymi typami żywności oraz jakość higieniczną usług opierających się na obrocie środkami spożywczymi. Dokonuje analizy m.in. wpływu pasożytów zwierzęcych i owadów na zdrowie człowieka, przewodu pokarmowego czy powietrza i wody jako źródeł zagrożeń higienicznych. W podręczniku omówiono również choroby układu pokarmowego związane z turystyką i specyfiką kuchni regionalnych, jak i zachorowania wiążące się z podróżami oraz korzystaniem z obiektów hotelowych i rekreacyjnych. Podręcznik może posłużyć do oceny korelacji między sposobem żywienia a chorobami, do szacowania tendencji w występowaniu określonych rodzajów schorzeń, a także do akcentowania wszelkich koniecznych do eliminacji zagrożeń związanych z zanieczyszczeniem żywności.

J6-3108
Nowy
978-83-7421-022-5
Autor
Izabela Steinka
Oprawa
miękka
Format
17 x 24 cm
Liczba stron
101
Rok wydania
2007
ISBN
978-83-7421-022-5

1. Definicja i znaczenie higieny
2. Żywność jako źródło zagrożeń zdrowotnych
3. Charakterystyka składników żywności i zanieczyszczeń istotnych w kształtowaniu jakości higienicznej
4. Wpływ technologii wytwarzania na bezpieczeństwo żywności
  4.1. Charakterystyka mikroorganizmów występujących w surowcach
  4.2. Mikroflora autochtoniczna i allochtoniczna surowców do produkcji żywności
  4.3. Obróbka wstępna żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego
    4.3.1. Wpływ obróbki wstępnej na jakość surowców pochodzenia roślinnego
    4.3.2. Wpływ obróbki wstępnej na jakość zdrowotną surowców pochodzenia zwierzęcego
  4.4. Substancje chemiczne zawarte w surowcach i ich znaczenie zdrowotne
  4.5. Wpływ technologii wytwarzania na poziom zanieczyszczeń w żywności
  4.6. Wpływ dodatków na bezpieczeństwo żywności
  4.7. Higieniczne aspekty pakowania żywności
  4.8. Wpływ przechowywania na bezpieczeństwo żywności
5. Zagrożenia zdrowotne związane z różnymi typami żywności
6. Dobra praktyka higieniczna jako czynnik kształtowania bezpieczeństwa żywności
7. Wpływ usług żywieniowych na jakość zdrowotną żywności
8. Jakość higieniczna usług związanych z obrotem środkami spożywczymi
9. Higieniczne aspekty związane z transmisją mikroflory przez człowieka i zwierzęta
  9.1. Drogi oddechowe
10. Przewód pokarmowy jako źródło zagrożeń higienicznych
11. Wpływ pasożytów zwierzęcych na zdrowie człowieka
  11.1. Charakterystyka bezkręgowców zasiedlających przewód pokarmowy człowieka
  11.2. Charakterystyka pierwotniaków
12. Zatrucia i zachorowania na skutek konsumpcji żywności
13. Transmisja czynników chorobowych przez owady
14. Powietrze i woda a zagrożenia higieniczne
  14.1. Powietrze
  14.2. Woda
15. Charakterystyka chorób związanych z określonymi rejonami turystycznymi świata
16. Przedsięwzięcia turystyczne a narażenia na toksyny roślinne i zwierzęce
  16.1. Biotoksyny morskie
  16.2. Toksyny owadów i kręgowców
  16.3. Zachorowania turystów spowodowane ukąszeniami owadów
17. Choroby układu pokarmowego związane z turystyką i specyfiką kuchni regionalnych
18. Zachorowania związane z podróżami, korzystaniem z obiektów hotelowych i rekreacyjnych
  18.1. Obiekty hotelowe i rekreacyjne
  18.2. Baseny
  18.3. Łazienki
  18.4. Podróże
  18.5. Zdrowotne aspekty przebywania człowieka w klimacie tropikalnym
Literatura

Rodzaje dostawy

Dostawa

Oferujemy kilka możliwych sposobów dostawy pod adresy zlokalizowane na terenie Polski.
Jeżeli zamówienie ma być dostarczone pod adres zagraniczny, prosimy o kontakt przez e-mail lub telefonicznie. Każda wysyłka zagraniczna jest wyceniana indywidualnie.

Wysyłki są realizowane w ciągu 1 dnia roboczego od momentu zaksięgowania na naszym koncie płatności za zamówienie.
Zamówienia pobraniowe oraz złożone i opłacone (Przelewy 24) do godziny 12:00 dnia roboczego zostaną wysłane tego samego dnia.
Zamówienia złożone i opłacone po godzinie 12:00 zostaną wysłane następnego dnia roboczego.

W przypadku przelewów tradycyjnych za godzinę opłacenia uznaje się godzinę zaksięgowania przelewu na naszym koncie.

ORLEN paczka

ORLEN paczka

Jeden z najtańszych sposobów dostawy zamówionego towaru. Odbiór odbywa się we wskazanym przez zamawiającego punkcie odbioru - z reguły kiosku RUCHu.

Aby skorzystać z tej formy wysyłki, konieczne jest podanie numeru telefonu komórkowego odbiorcy przesyłki, gdyż na wskazany numer telefonu przewoźnik wysyła w formie wiadomości SMS kod konieczny do odbioru paczki.

Przewoźnik gwarantuje dostawę do wybranego punktu odbioru w czasie do 5 dni roboczych od dnia wysyłki.

PACZKOMATY INPOST

PACZKOMATY INPOST

Jeden z najtańszych i najszybszych sposobów dostawy zamówionego towaru. Odbiór odbywa się we wskazanym przez zamawiającego punkcie odbioru - paczkomacie inpost.

Aby skorzystać z tej formy wysyłki konieczne jest podanie numeru telefonu komórkowego odbiorcy przesyłki, gdyż na wskazany numer telefonu przewoźnik wysyła w formie wiadomości SMS kod konieczny do odbioru paczki.

Przesyłka z reguły trafia do paczkomatu odbiorcy w następnym dniu roboczym po dniu wysyłki.

Poczta Polska

Poczta Polska

Za pośrednictwem Poczty Polskiej wysyłamy zamówienia jako listy polecone priorytetowe lub paczki (paczka priorytetowa, paczka ekonomiczna, Kurier 48).
Koszt przesyłki zależy od ilości zamówionych produktów, ich masy i gabarytów.

Przesyłki ekonomiczne

Najtańsze są przesyłki ekonomiczne, niestety czas doręczenia jest w tym przypadku najdłuższy. Poczta Polska deklaruje, że przewidywany termin realizacji usługi to 3 dni robocze po dniu nadania.

Przesyłki priorytetowe

Zdecydowanie lepszą opcją jest przesyłka priorytetowa. W tym przypadku Poczta Polska deklaruje, że przewidywany termin realizacji usługi to następny dzień roboczy po dniu nadania.

Kurier DHL

DHL Parcel Polska

Jeden z najszybszych i najpewniejszych sposobów dostawy bezpośrednio pod wskazany adres (door-to-door).

Przewoźnik gwarantuje dostawę do końca następnego dnia roboczego. W przypadku zamówień wysyłanych w piątek – będzie tym dniem poniedziałek.

Może także Cię zainteresuje